Hva er din hudtype?

Vi snakker ofte om hvor viktig det er å bruke produkter som er tilpasset din hudtype. Men hvordan vet du egentlig hva hudtypen din er? For mange er det utrolig vanskelig å vite nøyaktig, for huden forandrer seg i takt med sesongene og kan påvirkes i stor grad av eksterne faktorer. I denne artikkelen oppsummerer vi kort de ulike hudtypene og guider deg til å finne ut av hvilken du har.

Fire hudtyper

Vi skiller mellom fire ulike hudtyper: normal, tørr, kombinert og fet. Enkelt oppsummert er forskjellen på disse hvor mye olje huden produserer. I tillegg kan man ha hudtilstander som påvirker huden, som for eksempel dehydrert hud, sensitiv hud eller kvisete og uren hud.

Normal hud

En normal hudtype føles jevn, balansert og sunn, med en myk og smidig hudtekstur. Du kan i perioder være mer tørr eller oljete på enkelte partier i ansiktet, men som regel kjennes den normal og balansert.
Har du en normal hud er du heldig for du kan velge og vrake blant produkter og rutiner, men pass på å behandle hudutfordringer som tidlig aldring, solskader og hyperpigmentering.

Kjennetegn på normal hud

 • Balansert hud, ikke for fet og ikke for tørr
 • En jevn hudtekstur
 • Du kan oppleve hudutfordringer på lik linje som andre hudtyper, men som regel er huden fin og sunn

Våre hudpleiesett for normal hud

Les mer om normal hudtype og se en koreansk hudpleierutine for normal hud.

Tørr hud

Tørr hud produserer lite talg og mangler smidigheten en normal hudtype har. Mangelen på det beskyttende talget gjør også at tørre hudtyper ofte er sensitive og flassete. Mange opplever å få tørrere hud ettersom man blir eldre. Hvis du har tørr hud anbefaler vi at du velger en blanding av lettvektige tonere og essenser som trekker raskt inn i huden, og fetere serumer eller ansiktsoljer for å beskytte og gjøre huden fuktet og myk.

Kjennetegn på tørr hud

 • Matt hudoverflate uten glød
 • Flassete overflate, stram følelse og lite elastisk hud er vanlig
 • Sjelden kvisete, små eller usynlige porer
 • Ofte dehydrert, sensitiv eller irritert

Våre hudpleiesett for tørr hud

Les mer om tørr hudtype og se en koreansk hudpleierutine for tørr hud.

Kombinasjonshud

Kombinasjonshud er den vanligste hudtypen å ha, men er også kanskje den vanskeligste å hanskes med, og det finnes mange ulike varianter av denne hudtypen.

Kombinasjonshud karakteriseres av ulike partier i ansiktet med vekselsvis oljete og tørr hud. Det er vanligst å være oljete i t-sonen (panne, nese, hake), og tørr eller normal i u-sonen (langs utkanten av ansiktet, fra kinnben til kinnben). Man kan ha også ha kombinasjonshud som har flere tørre partier, eller flere oljete partier, noe som lett kan forandre seg gjennom sesongene. Med en slik hud kan det være lurt å ha en fleksibel hudpleierutine, og skifte fra lettere til fetere produkter etter klima og omgivelser, samt fokusere på å balansere talgproduksjonen i huden.

Kjennetegn på kombinasjonshud

 • Du har en kombinasjon av normale, tørre og fete områder
 • T-sonen (panne, nese og hake) er ofte oljete med synlige porer, mens resten av huden har normal oljeproduksjon
 • Huden påvirkes lett av sesongene

Våre hudpleiesett for kombinasjonshud

Les mer om kombinasjonshud og se en koreansk hudpleierutine for kombinasjonshud.

Fet hud

Fet hud har en høy oljeproduksjon, og karakteriserer derfor ofte av en blank overflate. Cellefornyelsen kan gå tregere, og det er derfor vanlig for denne hudtypen å ha en grovere hudtekstur. Fet hud er gjerne akneutsatt og har synlige hudormer i t-sonen. En vanlig feil mange med fet hud gjør er å droppe fuktighetskremen for å “tørke” ut de oljete partiene i huden. Men fet hud trenger også fukt i form av vann for denne hudetypen er ofte dehydrert og føles stram. Velg lettvektige produkter som ikke tynger ned huden, som for eksempel oljefrie gelkremer og lettvektige tonere.

Kjennetegn på fet hud

 • Du kjenner at huden blir fort fet og får en blank overflate
 • Synlige porer er vanlig
 • Huden er akneutsatt
 • Du får regelmessige kviseutbrudd og sorte hudormer
 • Grov eller ruglete tekstur er vanlig
 • Kan også bli dehydrert og føles stram

Våre hudpleiesett for fet hud

Les mer om fet hudtype og se en koreansk hudpleierutine for fet hud.

 

Er du i tvil om hvilken hudtype du har?

Ta vår hudtypetest HER!

Hudtilstander

Når du har fastslått hudtypen din, må du så kartlegge hudtilstanden. Mens hudtypen påvirker hvilke produkter og konsistensen på produktene du bør bruke, burde man velge ingredienser etter hudtilstanden. I motsetning til hudtype er ikke hudtilstandene noe du er født med, men påvirkes av indre og ytre faktorer som sol, klima, stress, hormoner eller medisiner. Vanlige hudtilstander er sensitiv hud, dehydrert hud, solskadet hud og akne. Som nevnt kan også fet hud være dehydrert, noe som fører til at huden faktisk produserer enda mer olje for å veie opp om fukttapet. Sensitiv hud er gjerne en konsekvens av en svekket hudbarriere. Vi har skrevet mange gode artikler om disse temaene på bloggen vår:

        – Forskjellen på tørr og dehydret hud

        – Hvordan gjenopprette en svekket hudbarriere

        – Ulike typer kviser (og hvordan behandle de)

Eller sjekk ut våre supre 5-stegs hudpleiesett til moden, akne/kviser eller sensitiv hud:

Er du fortsatt usikker på huden din og hvilke produkter du bør velge? Kontakt vår autoriserte hudterapeut Michaela for en gratis personlig konsultasjon.

Skrevet av

Ingeborg Innholdsprodusent SkinSecret

Ingeborg

Innholdsprodusent
Jeg har vokst opp med K-beauty og en koreansk hudpleierutine har vært en selvfølge så lenge jeg kan huske. Mitt mål er å formidle kunnskapen jeg har om koreansk hudpleie til flest mulig!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *