Hvordan starte med en koreansk hudpleierutine?

En koreansk hudpleierutine kan være forvirrende og overveldende for mange, spesielt om du nettopp har startet med en eller ønsker å starte. I denne artikkelen guider jeg deg igjennom en 10 stegs rutine og forklarer hvordan du setter i gang.

Start rolig

Koreansk hudpleie har et rykte på seg for å gjøre underverker med huden, og det kan vi si oss enig i. Allikevel kan det hende at når du først starter med en koreansk hudpleierutine så vil huden reagere på en eller annen måte. Noen opplever raskt positive forandringer i at huden blir jevnere, fuktigere og mer balansert. Derimot er det også flere som opplever det stikk motsatte; huden føles varm, rød og man får kviser på steder man aldri har hatt urenheter før. Grunnen til dette er fordi huden lett kan bli overstimulert av for mange produkter og ingredienser på en og samme gang. Her er det viktig å introdusere huden for 2-3 produkter den første uken, før man utvider til flere steg. Start gjerne med rens, toner og fuktighetskrem, før du utvider med serum, masker, osv. Å være tålmodig vil lønne seg i lengden, for du kan gå glipp av en fantastisk sunn hud hvis du bestemmer deg for å gi opp for tidlig på grunn av overstimulert hud.

Om uhellet først er ute…

Om du allerede har kastet deg over din 10 stegs rutine og kjenner at huden har blitt overstimulert anbefaler jeg at du tar et par steg tilbake og kun bruker rens, toner og fuktighetskrem i noen dager til hudbarrieren har rukket å styrke seg. Her er det også lurt med et propolisserum eller en fuktighetskrem som inneholder centella asiatica. Jeg anbefaler at man bruker IUNIK Propolis Vitamin Synergy Serum sammen med PURITO Centella Green Level Recovery Cream.

Rens kommer først

I ny og ne får vi henvendelser fra både kvinner og menn om vi kan anbefale kun ett produkt som vil fjerne urenheter samtidig som det glatter ut rynkene. Et slikt vidunderprodukt finnes ikke, og ønsker man fin, sunn og spenstig hud må man investere i en god hudpleierutine som man gjør morgen og kveld, hver dag.

En hudpleierutine starter med en god rens, og i koreansk hudpleie starter renserutinen med en oljerens etterfulgt av en vannbasert rens, også ofte kjent som skumrens. En oljerens kan komme i flere fasonger som f.eks. i balmform som smelter inn til en oljete konsistens, eller ren olje. Denne skal bryte opp sminke, smuss og svette. Det finnes også ulike typer rensevann som går under kategorien oljerens. Disse blir som oftest brukt sammen med en bomullspad til å fjerne øyesminken, men kan også brukes i hele ansiktet. Mange lurer på om man kan bruke toner som rensevann, men en toner har ikke de samme egenskapene som et rensevann som inneholder ingredienser som effektivt løser opp sminke, til og med vannfast mascara. Derfor anbefaler vi ikke at du bruker en koreansk toner til å fjerne sminken. Vår bestselgende oljerens blir solgt hvert 3. sekund verden over, og er BANILA CO Clean It Zero Cleansing Balm. Denne oljerensen tar vekk absolutt alt av sminke, i tillegg til at den bidrar til en jevnere hudtone.

Etter at du har renset ansiktet med en oljerens påfører du en vannbasert rens på fuktig ansikt og masserer ytterligere. Det er her den viktigste renseprosessen foregår, fordi en vannbasert rens renser i porene og sørger for at urenheter som kviser og akne reduseres. En vannbasert renser også det oljerensen ikke har greid å rense, men greier ikke å løse opp sminke, så derfor er en oljerens nødvendig som et første steg. Det finnes utallige vannbaserte renser å velge imellom, og flere har andre egenskaper, ikke kun å rense bort kviser, men også øke spensten i huden, falme pigmentflekker og jevne ut hudtonen. De fleste koreanske vannbaserte renser stripper heller ikke huden for dens naturlige oljer, slik at huden ikke føles stram og tørr rett etter rens. En fin vannbasert rens å starte med er SIORIS Day By Day Cleansing Gel, en mild gelrens som ikke tørker ut huden, og som etterlater en deilig og forfriskende følelse.

Eksfolier med måte og ikke hopp over toner

Neste steg i rekken er å eksfoliere, men dette er noe man kun gjør 1-2 ganger i uken for å ikke overstimulere huden. Her kan man fort bli ivrig og eksfoliere for mye og for hardt som kan svekke hudbarrieren. Finn en eksfolieringsmetode som passer deg best. I koreansk hudpleie skiller man mellom fysisk og kjemisk eksfoliering, hvor fysisk eksfoliering er som oftest i form av en pad eller i form av partikler som salt, sukker, etc, som gir friksjon mot huden. En kjemisk eksfoliering er derimot en tyntflytende væske som inneholder eksfolieringssyrer som f.eks AHA og BHA. En fysisk eksfoliering kan også inneholde syrer så her er det viktig å lese på produktbeskrivelsen hva skrubben gjør. Et av våre beste kjemiske skrubber er COSRX AHA Whitehead Power Liquid med 7% AHA syre som holder døde hudceller unna på en effektiv måte.

Koreanske tonere er pH-balanserende, fuktighetsgivende og skal forberede huden på opptak av andre produkter som man påfører senere i en hudpleierutine. Mange reduserer også synligheten av kvisearr og gir en mer spenstig hud. Det vanligste er å påføre toner direkte med håndflatene og klappe inn alt til det absorberes helt, men det er også riktig å bruke den sammen med en bomullspad. En pH-balanserende toner jeg alltid anbefaler til nybegynnere er TIA’M My Signature Vita B5 Toner. Denne er god å bruke sammen med andre syreprodukter, som f.eks c-vitamin serum.

  Den mystiske essensen og behandlingssteget serum

  Hvorfor skal man bruke essens? Essens er et steg flere ikke forstår vitsen med, men en essens inneholder ofte cellefornyende ingredienser som sørger for at huden holder seg jevn og sunn. For de som alltid sliter med røde partier eller brune solflekker i ansiktet bør vurdere å begynne med en essens. En essens bruker man ikke sammen med en bomullspad, den er det best å påføre direkte ved hjelp av håndflatene. Varm gjerne opp hendene ved å gni de raskt sammen og press håndflatene mot huden slik at essensen trekker godt inn. Vår I’M FROM Mugwort Essence inneholder 100% burot (ingen spor av pollen) og vil tilføre huden masse fukt, og roe ned røde og irriterte områder. Den dufter lett av burot og trekker raskt inn i huden.

  Etter at essensen er påført går man videre til et serum som fokuserer på dine hudbekymringer, enten det er rynker, kviser, slapp hud, eller kløe og rødhet. Det finnes et serum for alle, og det holder med et par dråper morgen og kveld. Påføres ved hjelp av fingrene. Om serumet kommer med en pipett bruker man pipetten til å påføre et par dråper direkte på ansikt og hals før man masserer inn med fingertuppene. Jeg anbefaler D’ALBA PIEDMONT White Truffle Intensive Ampoule for alle som ønsker å bekjempe aldring, og tilføre huden nok glød og spenst. Ønsker du heller et beroligende serum anbefaler jeg enten SIORIS A Calming Day Ampoule eller PURITO Centella Green Level Buffet Serum.

  Sheetmaske eller wash-off maske?

  Dette steget kan lett virke forvirrende og det med god grunn. En sheetmaske eller wash-off maske behøver man ikke bruke etter serum-steget, heller rett etter dobbelrensen (og eventuelt skrubb) og før toner. Allikevel har den fått en plassering midt i rutinen, for her velger man selv når og hvor man bruker en maske, det kan være uavhengig av en rutine, men jeg anbefaler allikevel at du renser huden før du bruker en sheetmaske eller washoff maske. På SkinSecret har vi JUMISO Sheetmask Kit som inneholder 5 deilige sheetmasker med ulike egenskaper, perfekt for alle hudtyper. Om du heller liker en god wash-off maske som etterlater huden babymyk, hydrert og spenstig så anbefaler jeg I’M FROM Honey Mask.

  Øyeområdet trenger også pleie

  For all del ikke glem øyeområdet, selv om du fortsatt ikke har begynt å få rynker. En øyekrem varer som regel lenge siden du kun trenger en liten ert av produktet som du klapper inn på underøyeområdet med ringfingeren. Dette er for å påføre minst mulig trykk på dette delikate området. Vår populære øyekrem PURITO Centella Green Level Eye Cream fyller ut rynker og fine linjer, og passer godt sammen med sensitive øyne og hud. Det finnes også ulike typer øyemasker for underøyeområdet. Vår favoritt er Beauugreen Collagen & Gold Hydrogel Eye Patches med kollagen og ekte gull.

  Dagkrem? Nattkrem? Sovemaske?

  I koreansk hudpleie skilles det som regel ikke mellom dag- og nattkrem, men heller mellom fuktighetskrem og sovemaske. Flere merker har utviklet ulike typer fuktighetskremer som både påføres morgen og kveld, i tillegg til sovemasker som påføres etter eller i stedet for fuktighetskremen på kvelden. Disse sovemaskene har gjerne en gelaktig og lett konsistens som raskt trekker inn i huden, slik at man ikke griser til putetrekket. De er proppfulle med gode og pleiende ingredienser som behandler huden i dybden mens man sover. Resultatet er babymyk, beroliget og hydrert morgenen etter. Min favoritt, spesielt nå på høsten er en sovemaske som roer ned huden, samtidig som den reduserer kviser og hvite hudormer, nemlig COSRX Low PH BHA Overnight Mask. Hvis du allikevel ønsker en mer klassisk nattkrem som du også kan bruke som dagkrem anbefaler jeg SIORIS You Look So Young Night Cream. Den inneholder superingrediensen tamanuolje som er kjent for å redusere betennelser i huden, jevne ut hudteksturen, gi en finere hudtone uten rødhet og til og med hjelpe mot arr og strekkmerker.

  Høy solfaktor

  Det sies at 80% av aldring skjer på grunn av eksponering for UV-stråling, derfor anbefaler vi at man bruker et lag med høy solfaktor før man går ut hver morgen. Koreanske solkremer er spesielt utviklet for daglig bruk. De er lettvektige, tetter ikke igjen porer og fungerer ofte som primer under sminken. De fleste av våre solkremer inneholder både kjemisk og fysisk filter som betyr at man kan gå ut i solen uten å vente i en halvtime. Det finnes hudtyper som ikke tåler kjemisk filter, derfor har vi også to fysiske solkremer du kan velge mellom; ISNTREE Sensitive Balancing Sun Protection og COSRX Shield Fit All Green Comfort Sun SPF50+ PA++++.

  Skrevet av

  Sanja Daglig leder SkinSecret

  Sanja

  Grunnlegger av SkinSecret
  Jeg startet SkinSecret for å kunne tilby kvinner og menn de beste og mest unike hudpleieprodukter fra Sør-Korea. Naturlig skjønnhet starter med sunn og naturlig flott hud, og mitt mål med SkinSecret er å få så mange som mulig til å se viktigheten av å ta vare på huden sin.

  Sanja

  Skriv en kommentar