Parfyme i hudpleie. Ja eller nei?

Om man skal bruke parfymefri hudpleie eller ikke har blitt et hett tema i hudpleieverdenen i disse dager. Både hudleger, produktutviklere, kjemikere og skinfluencers har kastet seg inn i debatten uten at det synes å bli noen enighet. Denne uken presenterer vi fakta, om bruk av parfyme i hudpleieindustrien, slik at du kan gjøre opp din egen mening.

Hva brukes parfyme i hudpleie til?

Et vanlig argument mot parfyme er at den ikke har en funksjon i hudpleie, men dette stemmer nødvendigvis ikke. Parfyme og andre velduftende ingredienser brukes til å forbedre brukeropplevelsen av produktene. Fordi den naturlige lukten til mange aktive ingredienser og råmateriell er langt fra behagelig, brukes både syntetisk og naturlig parfyme til å maskere dette. Det er også verdt å påpeke at det også finnes mange andre ingredienser i hudpleieprodukter som ikke er aktive eller hjelper huden, men som fortsatt er viktig for brukeropplevelsen. Parfyme er en av disse, og et annet eksempel er ingredienser som gjør at fuktighetskremer glir lettere på huden eller at serum ikke føles klissete ved påførsel. Markedsundersøkelser viser også at lukt er en viktig del av opplevelsen og at god lukt kan trigge minner som gir gode assosiasjoner. Undersøkelsene viser også at det er mindre sannsynlig at kunder kjøper et produkt på nytt hvis de ikke liker lukten av det.

Er parfyme i hudpleie farlig?

Det korte svaret er: nei, det er ikke farlig å bruke hudpleie med parfyme. Det lange svaret er litt mer nyansert. Parfymeallergi er relativt uvanlig (det estimeres at rundt 1-5% av populasjonen har denne allergien), mens generell sensitivitet er mer normalt. Hudpleieindustrien er strengt regulert, særlig i Europa hvor produktene må gjennom måneder med testing før de lovlig kan selges i EU-landene.

Det største problemet ligger i at parfyme er en samlebetegnelse og kan bestå av hundrevis av ingredienser med forskjellig molekylær struktur. Ulike ingredienser har også større eller mindre potensiale for å utløse en reaksjon, og selv de uten parfymeallergi kan reagere på ulike ting. Ofte vil det faktisk være lettere å kontrollere for allergener i syntetiske parfymer fremfor naturlige parfymer eller essensielle oljer. Noen allergener må i følge EU-regulering også listes separat fra samlebetegnelsen “parfum/aroma”, som for eksempel limonene og linalool. Denne listen med 26 kjente allergener består i stor grad av naturlige aromakjemikalier, og hele listen kan du lese her.

Et annet aspekt å tenke på når en velger produkter er å vite hvor mye parfyme produktene inneholder. Det er sjelden at produsentene opplyser om parfymeinnholdet i prosent, men industri-normen sier opptil 2% i produkter som vaskes av (dusjsåpe, renser o.l.), og rundt 0,05-0,5% i produkter som blir værende på huden. En god indikasjon på mengde er hvor ingrediensen er plassert på innholdslisten. Som regel vil ingredienslisten være satt opp slik at ingrediensen med høyest konsentrasjon står øverst og ingrediensen det finnes minst av vil være plassert sist, og ofte står parfyme oppskrevet i nedre halvdel av innholdslisten.

Hvem bør unngå parfyme?

Hvis du har påvist parfymeallergi (test må gjennomføres av hudlege) eller har svært sensitiv hud, f.eks. som følge av inflammatoriske tilstander (rosacea, eksem, akne etc.) kan det være lurt å velge parfymefrie produkter. Har du historie med kontaktdermatitt er det heller ikke dumt å vise forsiktighet. Hvis du også foretrekker produkter uten parfyme selv om du tåler det, er det heller ikke noe i veien for å velge parfymefritt.

Kort oppsummert

Parfyme har den siste tiden vært et svært omdiskutert tema. Fordi produktene er nøye formulert av kjemikere etter strenge reguleringer og standarder, er det ikke grunnlag for å si at parfyme i hudpleie er farlig. Bruker du allerede parfymerte produkter og ikke reagerer på de er det ingen grunn til bekymring. Noen bør likevel unngå parfyme hvis de har allergier eller hudtilstander som tilsier det, men dette er snakk om en liten del av befolkningen. Kort oppsummert: bruk parfyme hvis du liker og tåler det, unngå parfyme hvis det er å foretrekke. Det finnes ikke et rett eller galt svar, og til syvende og sist handler hudpleie mye om egne preferanser.

Hva synes du? Kommentér på vår Instagrampost:

Skrevet av

Ingeborg Skinsecret

Ingeborg

Innholdsprodusent
Jeg har vokst opp med K-beauty og en koreansk hudpleierutine har vært en selvfølge så lenge jeg kan huske. Mitt mål er å formidle kunnskapen jeg har om koreansk hudpleie til flest mulig!

Ett svar til “Parfyme i hudpleie. Ja eller nei?

  • Elena

    Veldig interesant innlegg. Problemet kommer når det står at et produkt er parfymefritt eller egnet for sensitiv hud mens når du går gjennom ingrediensene finner du at det inneholder linalool, citronellol, bergamot eterisk olje, osv. Etter min mening, huden din kjenner ikke forskjellen mellom naturlige eller sintetiske parfymer: molekylene er så like at kroppen (inmunforsvaret ditt) klarer ikke å kjenne forskjellen og reagerer likevel (hvis du er allergisk, selvfølgelig). Det a si at et produkt er egnet for sensitiv hud fordi alle ingrediensene er naturlige, selv om det er full av eteriske oljer er en helt annen diskusjon også. Jeg er helt mot “fear-mongering”, men jeg er også mot slike markedsføring-trikser.
    Og en ting til: det er formuleringen som er viktigst, synes jeg.

    Svar

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *